Pieczone awokado z jajkiem
Uwielbiam śniadania na słodko, ale to chyba już o mnie wiecie :D Czasami przychodzi mi chęć na coś wytrawnego, a wtedy zazwyczaj są to śniadania z użyciem jajek. Nie wyobrażam sobie życia bez jajek - zjadam ich tygodniowo sporo. Miłośnikiem awokado również jestem. Dzisiejsze śniadanie to pomysł na wykorzystanie niezbyt dojrzałego awokado na które miałam dużą ochotę :)
Pieczone awokado z jajkiem
Składniki:
- 1 średnio dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- Przyprawy : sól, pieprz, czarnuszka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Awokado myjemy i rozcinamy na pół
- Okręcamy nasze awokado by rozdzielić na pół, wyjmujemy pestkę
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni góra/dół
- Łyżką wyjmujemy odrobinę awokado by nasze jajka mogły się zmieścić
- Przygotowane awokado posypujemy czosnkiem, solą, pieprzem
- Wlewamy jajko - najlepiej wcześniej oddzielić białko od żółtka ponieważ w awokado nie zmieści się całe. Ja wlałam odrobinę białka z żółtkiem.
- Jajko posypujemy pieprzem i solą
- Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut
- Pokroiłam bułkę w małe kawałeczki i piekłam przez ostatnie 8 minut, posmarowałam prawdziwym masełkiem i posypałam czosnkiem
Przygotowałam według przepis, świetny posiłek na dobry początek dnia.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało :)
UsuńJak dla mnie fajny pomysł na takie niecodziennie śniadanko :)
Szybkie przygotowanie,i pełnowartościowy posiłek.ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń