Orzechowe ciasteczka amarantusowe

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego.. Mnie zazwyczaj łapią takie momenty w deszczową pogodę jaką mamy dziś za oknem.. Popijając kawkę delektuję się pysznymi, błyskawicznymi orzechowymi ciasteczkami z mąki z amarantusa! Przepis jest bardzo prosty, wykonanie ich nie zajmie więcej niż 25 minut! 


Orzechowe ciasteczka amarantusowe ( przepis na około 13 szt )



- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa 
- 2/3 kawałki gorzkiej czekolady 



Olej kokosowy rozpuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy góra/dół w 180 stopniach. Jajka ucieramy wraz z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodajemy do masy masło orzechowe, mąkę z amarantusa oraz posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja posypałam je cukrem kokosowym - pycha! Pieczemy je około 14-15 minut! 




Uwielbiam takie proste i szybko się robiące przekąski! A jak z tym jest u Was? 

3 komentarze: