Orzechowo-kokosowe babeczki


Z racji choroby postanowiłam wyczarować coś dobrego w kuchni i tak właśnie oto powstały pyszne, orzechowe babeczki z nutką kokosa! Przygotowanie ich zajmuje 10 minut, a pieczenie niecałe 30 :) 



orzechowe babeczki


Babeczki orzechowo-kokosowe

- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła orzechowego 
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- Szklanka mąki kukurydzianej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru kokosowego bądź innego słodzika
- pół szklanki wiórek kokosowych
- odrobina wody/mleka


babeczki z mąki kukurydzianej


Wszystkie mokre składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki dodając do nich odrobinę wody/mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół z termoobiegiem. Silikonowe foremki na muffiny smarujemy odrobiną oleju kokosowego, łyżką wykładamy nierówno masę. Wstawiamy do piekarnika na 28 minut po czym wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go przez 15 minut! Po upłynięciu 15 minut otwieramy piekarnik na kilka minut po czym wyjmujemy nasze babeczki i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi. 

*Pamiętajcie by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Może to skutkować znacznym opadnięciem naszych babeczek. 


kokosowe babeczki


2 komentarze:

  1. Czy olej ma być roztopiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, olej ma być roztopiony. Dziękuję za pytanie, moje przeoczenie :)

      Usuń