Orzechowo-kokosowe babeczki
Z racji choroby postanowiłam wyczarować coś dobrego w kuchni i tak właśnie oto powstały pyszne, orzechowe babeczki z nutką kokosa! Przygotowanie ich zajmuje 10 minut, a pieczenie niecałe 30 :)
Babeczki orzechowo-kokosowe
- 2 jajka- 200g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- Szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru kokosowego bądź innego słodzika
- pół szklanki wiórek kokosowych
- odrobina wody/mleka
Wszystkie mokre składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki dodając do nich odrobinę wody/mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół z termoobiegiem. Silikonowe foremki na muffiny smarujemy odrobiną oleju kokosowego, łyżką wykładamy nierówno masę. Wstawiamy do piekarnika na 28 minut po czym wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go przez 15 minut! Po upłynięciu 15 minut otwieramy piekarnik na kilka minut po czym wyjmujemy nasze babeczki i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
*Pamiętajcie by w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Może to skutkować znacznym opadnięciem naszych babeczek.
Czy olej ma być roztopiony?
OdpowiedzUsuńTak, olej ma być roztopiony. Dziękuję za pytanie, moje przeoczenie :)
Usuń