Gofry białkowe
Odkąd tylko pamiętam jestem wielbicielem gofrów. Pyszne, chrupiące i to najlepiej z budki z nad morza. Z masą bitej śmietany, owockami i nutellą. Tak brzmi pysznie - ale strasznie kalorycznie :o Dlatego tworzę sobie zdrowsze zamienniki - w domu! Podaję z czym chcę, jak chce i kiedy chcę. Nie muszę jechać nad morze :D Przychodzę do Was dziś z przepisem na pyszne gofry białkowe.
SKŁADNIKI ( dla 2 osób )
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki/ wody/wody gazowanej bądź pół na pół
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu ( jeśli nie posiadasz daj łyżkę zwykłego, bądź miód )
- szklanka mąki żytniej
- 3 łyżki odżywki białkowej smakowej ( u mnie solony karmel )
- łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie suche składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.
- Rozgrzewamy gofrownicę smarując ją olejem kokosowym.
- Do suchych składników dodajemy mleko/wodę , jajka i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Smażymy do uzyskania złocistego kolorku.
- Podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami oraz dodatkami.
Przepysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńtak smakuje! :)
UsuńCzy mogę pominąć odżywkę?
OdpowiedzUsuń