Ciasto jogurtowe z kokosową kruszonką
ZDROWSZA WERSJA CIASTA JOGURTOWEGO Z OWOCAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
Od zawsze uwielbiałam ciasta jogurtowe, ich wilgotność a owoce na wierzchu były wspaniałym dopełnieniem tego pysznego, wilgotnego ciacha :) Postanowiłam więc zrobić swoją - zdrowszą wersję tego cudownego a zarazem banalnego w przygotowaniu ciasta.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki erytrytolu
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą 'rozgniatamy' do połączenia. Odstawiamy na kilka chwil do lodówki.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki erytrytolu
- 250g jogurtu naturalnego ( można dać odrobinę więcej dla lepszej wilgotności ciacha )
- pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 kropelki aromatu waniliowego ( może być również cytrynowy )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Jajka wraz z erytrytolem ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy ( około 8 minut )
- Piekarnik nastawiamy na 180* z termoobiegiem
- Mąkę kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Po ubiciu jajek ze słodzikiem dodajemy do masy mąkę z proszkiem, jogurt, ostudzony olej kokosowy oraz aromat i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy ( jak najkrócej!!!) - jeśli jednak masa zrobi się zbyt 'zbita' dodajemy odrobinę więcej jogurtu naturalnego.
- Foremkę ( 20-24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym.
- Wylewamy masę do foremki po czym układamy na niej owoce ( polecam dać większą ilość bo ciasto jest dosyć słodkie - ja użyłam malin i jagód i jest to fajne połączenie słodkiego z kwaśnym )
- Na owoce wysypujemy naszą kruszonkę
- Wstawiamy do piekarnika na około 48-50 minut. Do ładnego zarumienienia się naszej kokosowej kruszonki :)
!!SMACZNEGO!!
czy mozna erytol zamienic na miód?:)
OdpowiedzUsuńCzy erytrytol można zamienić na miód? :)
OdpowiedzUsuń