Jogurtowe ciasto
Czasami lubię odpocząć od jaglanek i owsianek zastępując je omletami - tym razem wpadłam na pomysł by zrobić ciasto na śniadanie. Tak, dobrze czytasz, ciasto i to na śniadanie! Porcja na zdjęciu jest porcją dla dwóch osób - nawet swojej porcji nie zjadłam, więc może posłużyć również jako drugie śniadanie. Omlety każdy z nas uwielbia i jest to naprawdę fajna opcja gdy lubimy śniadania na słodko. Możemy z nimi kombinować ile chcemy :) Tak samo jest z tym ciastem - dodajemy co chcemy, modyfikujemy ile chcemy.
Składniki :
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki jaglanej ( możecie użyć owsianej, ryżowej czy kukurydzianej )
- 3 łyżki słodzika ( jeśli chcecie by było słodsze możecie dodać jeszcze jedną - ja dałam erytrytol )
- 1 mały jogurt naturalny
- łyżka cynamonu
- kilka borówek do środka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- rozgnieciony banan
Białka ubijamy wraz z sodą oczyszczoną na sztywną pianę. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie miksujemy. Formę o średnicy 25 cm smarujemy olejem kokosowym i wylewamy do niej masę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 30 minut.
PS. Pisząc posta zorientowałam się, że nie dałam proszku do pieczenia - możecie dodać łyżeczkę ale nie musicie bo i tak wyszedł puszysty :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz