Amarantuskowe ciastka

Różnego rodzaju ciastka robię bardzo często ale zazwyczaj coś mi w nich nie pasuje. Jednak dzisiejsze wypieki wyszły perfekcyjnie. Z podanych niżej składników wychodzi około 10-12 średnich ciastek :) Są chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie ale się nie kruszą. 


AMARANTUSKOWE CIASTKA ( 10-12 średnich sztuk) 


- 2 jajka 
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- 1 łyżka dowolnego słodzika ( można dodać więcej by były słodsze ) 
- 5 łyżek mąki z amarantusa 
- 2,5 łyżki lejącego się masła orzechowego ( u mnie z kawałkami orzechów ) 
- 1 łyżeczka płatków migdałów 
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jaglanych 
- garść rodzynek
- kropelki czekoladowe
- szczypta cynamonu 



Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół z termoobiegiem. Ciastka wykładamy na papier do pieczenia, jedna łyżka odpowiada jednemu ciastku. Pieczemy przez około 19-20 minut - należy je pilnować. Po upieczeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy by nadmierna ilość oleju się wchłonęła w ręcznik.  :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz