Pierniki w zdrowszej wersji




Pewnie w większości domów rozpoczęły się już świąteczne przygotowania. Warszawa obudziła mnie dziś pięknym śniegiem i chciałabym by tak też było w Wigilijny poranek. Nie pamiętam jak dawno nie było śniegu na święta - ale na pewno dobrych kilka lat. Może znajdzie się jeszcze ktoś kto nie upiekł świątecznych pierniczków i ma ochotę na pierniki bez mąki pszennej i masła?  Zapraszam po mój pierwszy, autorski przepis niżej :) 




Składniki ( na około 200 szt pierniczków średniej wielkości ) 

  • 400 g mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cynamonu
  • Całe opakowanie przyprawy do piernika ( można dodać więcej ) 
  • 40 g ksylitolu / erytrytolu 
  • 60 g płynnego oleju kokosowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki miodu 
  • Pół łyżki kakao
  • 1/4 szklanka mleka 


Wykonanie


Wszystkie suche składniki ze sobą bardzo porządnie mieszamy w misce. Gdy odczuwamy za małą ilość cynamonu bądź przyprawy do piernika to dodajemy więcej. Proszę nie żałować :)   Wbijamy jajka, dodajemy płynny olej kokosowy, mleko i dokładnie mieszamy. Wytworzona masa powinna być lepka lecz nie może przyklejać nam się do rąk. Gdy tak się dzieje dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto nie ma wystarczającej lepkości dolewamy odrobinę mleka do uzyskania lepkiego ciasta. Ugniatamy ciasto, zasypujemy małą ilością mąki, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.  
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni opcja góra-dół. Ciasto rozdzielamy na mniejsze części, posypujemy blat mąką i wałkujemy bardzo cienko. Gdy ciasto się przykleja - posypujemy mąką. Wykrawamy pierniczki które następnie pieczemy około 7-9 minut. W późniejszym pieczeniu ( praktycznie pod koniec ) gdy piekarnik jest już naprawdę rozgrzany wystarcza 7 minut by pierniczki się nie przypaliły.  


Mam nadzieję, że będą Wam smakować! 
Wykonując moje pierniki i dodając zdjęcie na instagramie oznacz mnie proszę na zdjęciu i dodaj hasztag #świętazniną 


1 komentarz: