Mrożone jogurtowe babeczki




mrożone babeczki

Chyba każdy z Nas ma w życiu takie chwile kiedy myśli sobie ' zrobiłbym coś szalonego ' taaak.. U mnie to zazwyczaj jest jakiś 'szalony' przepis.. :D Tak było dziś gdy wracając do domu pomyślałam sobie o zrobieniu mrożonego deseru na słabsze chwile. Tak o to powstały te cudeńka które możecie zauważyć wyżej. Wystarczyła chwila by je przygotować, trochę więcej czasu potrzebowały w zamrażarce - ale spokojna głowa Twoja! 


Podam Wam kombinacje które można połączyć do uzyskania pysznych mrożonych babeczek ponieważ podejrzewam,że nie każdy z Was ma dostęp do liofilizowanej żurawiny - ale jeśli tak to super, bardzo się cieszę. 

 Nr 1 ( moja wersja ) :

Jasna warstwa  : 
- 1 banan
- łyżeczka masła orzechowego 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- odrobinę mleka 

Różowa warstwa :
- 1 banan
- kilka sztuk liofilizowanej żurawiny 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego 


Nr 2 :

Jasna warstwa : 
- 1 banan
- łyżeczka masła orzechowego 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego ( możecie dodać również swoje ulubione jogurty, czy np maślankę )
- sok z połowy pomarańczy 
- cynamon 

Różowa warstwa :
- 1 banan
- kilka truskawek bądź malin ( mogą być mrożone ) 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego bądź waszego ulubionego jogurtu 

Nr 3 :


Jasna warstwa : 
- 1 banan 
- łyżeczka nasion chia 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego 
- 1 łyżeczka płaska słodzika 

Zielona warstwa :
- 2 sztuki kiwi
- łyżeczka słodzika 
- 5 łyżek jogurtu naturalnego 

Przygotowujemy pierwszą warstwę blendując wszystkie składniki na gładką masę. Wylewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do zamrażarki. Po 30 minutach możemy przygotować drugą warstwę i wlać ją do foremek wstawionych do zamrażarki. Odstawiamy na kilka godzin i już możemy się zajadać :)

3 komentarze:

  1. pycha

    http://nouw.com/skucinska

    OdpowiedzUsuń
  2. 25 yr old Associate Professor Standford Doppler, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Letterboxing. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Outlook. kliknij na zrodla

    OdpowiedzUsuń