Czekoladowe brownie z mandarynkami




Ciasta z fasoli, ciecierzycy, buraka? Tak! Aczkolwiek ja najbardziej polubiłam to z fasoli - mocno czekoladowe :) Bo kto z Nas nie lubi czekolady? Szczerze, to czasami chciałabym mieć uczulenie na czeko... ale w sumie to współczuję osobom które takowe mają! :D Postanowiłam poeksperymentować i zrobić czekoladowe brownie z mandarynką - pycha! :) A jakie są Wasze ulubione ciasta? 







  •  Puszka czerwonej fasoli
  •  2 duże banany  
  •  2 jajka 
  •  3 łyżki masła orzechowego ( najlepiej bardzo płynnego ) 
  •  Mały jogurt naturalny
  •  Pół tabliczki  gorzkiej czekolady ( u mnie Lindt z pomarańczą ) 
  • 3 mandarynki

Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą, dokładnie blendujemy na gładką masę. Banany blendujemy bądź rozgniatamy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Do  bananów i fasoli dodajemy jajka, masło orzechowe i mały jogurt naturalny. Mandarynki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszych mokrych składników. Po wystygnięciu czekolady dolewamy ją do naszej masy i wszystko dokładnie mieszamy.


  •  Łyżeczka proszku do pieczenia
  •  4 łyżki kakao
  • 70g mąki jaglanej, owsianej bądź ryżowej 
  • 2 bądź 3 łyżki słodzika
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Gdy nasze składniki złączą się ze sobą dodajemy je do składników mokrych, wszystko mieszając. Formę do chleba smarujemy olejem kokosowym, wylewamy masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja góra dół. Brownie wkładamy do bardzo rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Po upłynięciu tego czasu, wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy brownie dopóki piekarnik nie utraci swojej temperatury. 

 

Smacznego!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz