Czekoladowy orzechowiec na owsiano-daktylowym spodzie bez pieczenia
Ochota na słodkie - bardzo często dotyka każdego z Nas. Co wtedy wybieracie? Ja staram się sięgać po gorzką czekoladę, batoniki proteinowe albo swoje własne wypieki. Idealnym pomysłem jest czekoladowy orzechowiec który wyczarowałam wczoraj. JEST PRZEPYSZNY! I robi się go niesamowicie szybko :)
Spód :
- 200 g suszonych daktyli
- 10 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
Czekoladowa masa :
- cała gorzka czekolada ( u mnie 70 % )
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 6 łyżek masła orzechowego ( możecie dać więcej jeśli chcecie bardziej orzechowy smak )
- pszenica ekspandowana około 6 łyżek ( można dać więcej by bardziej chrupało )
- orzechy włoskie około. 2,5 garści
1. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut.
2. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Odlewamy nadmiar wody z daktyli. Daktyle bardzo dokładnie blendujemy, dodajemy płatki owsiane i nasiona chia, mieszamy.
5. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z masłem orzechowym i olejem kokosowym.
6. Formę wykładamy owsiano-daktylową masą. Porządnie dociskamy, by wszystkie składniki się ze sobą skleiły. Odstawiamy do lodówki.
7. Orzechy włoskie rozdrabniamy.
8.Gdy czekoladowo-orzechowa masa ostygnie wylewamy ją do formy, posypujemy rozdrobionymi orzechami i wstawiamy do lodówki.
9. Polecam odczekać noc przed zjedzeniem :D
Przechowywamy w lodówce! :) Wcinamy jak batona :)
Super! Czym moge zastapic pszenice?
OdpowiedzUsuńwszystkim co chrupie, może to być proso czy gryka :)
OdpowiedzUsuńDzieki :)
UsuńA czy zamiast pszenicy może być orkisz bądź owies ? I czy masło orzechowe może być solone, czy to raczej zaburzy całościowy smak batonika ?
OdpowiedzUsuńMoże być orkisz bądź owies, co do solonego masła to na pewno zwiększy kalorykę całego ciasta. Polecam wziąć takie 100% :)
Usuń