Orzechowo-kokosowe ciasto




Czy mamy tutaj jakiś wielbicieli kokosa? Na pewno!
A czy mamy tutaj wielbicieli masła orzechowego? Na sto procent!
A kto nie kocha bananów? Hmm, ktoś by się na pewno znalazł.. Ale ja kocham, dlatego stworzyłam dla Was to cudeńko! 
ps. uwaga, uzależnia..
 


Orzechowo-kokosowe ciasto bez pieczenia

SPÓD: 

- Płatki kukurydziane ( około 80 g )
- 150 g daktyli ( uprzednio namoczonych we wrzątku ) 
- 50 g płatków owsianych *

* ja je ominęłam, dlatego mój spód był za mało zbity 


MASA:

- 2 x jogurt grecki po 200g 
- 3 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady ( ja dałam biała czekolada-kokos )
- 5 łyżek mąki kokosowej 
- 6 łyżek wiórek kokosowych ( im więcej dacie tym bardziej kooookosowelove będzie :) ) 
- 3 łyżki erytrolu bądź innego słodzika ( można pominąć bądź dać mniej ) 
- 2,5 łyżeczki żelatyny

* Możemy dodać do masy również pszenicę ekspandowaną dla lepszej chrupkości bądź posiekane orzechy ( oczywiście nie blendujemy tego ) :) 

DODATKI: 

- 2 duże banany 
- pszenica ekspandowana
- wiórki kokosowe 
- gorzka czekolada 
- masło orzechowe

 WYKONANIE:

150 g daktyli moczymy we wrzątku ( około 15 minut ) Po namoczeniu daktyli blendujemy je z płatkami kukurydzianymi ( polecam dodawać płatki stopniowo ). * Dodajemy płatki owsiane i wykładamy dno foremki o średnicy około 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Żelatynę zalewamy wodą do jej przykrycia i odstawiamy do spęcznienia. Przygotowujemy masę. Blendujemy wszystkie składniki prócz żelatyny. Żelatynę w kubeczku wkładamy do rondelka z gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekamy aż wystygnie i dodajemy do masy. Wylewamy masę do naszej tortownicy wyłożonej daktylami z płatkami. Posypujemy wiórkami kokosowymi aż do pokrycia całej masy, kładziemy pokrojone banany lekko wciskając je do masy. Masło orzechowe ( nie umiem Wam wyliczyć ile potrzebujecie tego masła - około 5/6 łyżek mieszacie z ciepłą wodą i wylewacie na banany tak by rozłożyć je prawie równomiernie ) Posypujemy na wierzch pszenicą ekspandowaną. Pół tabliczki gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy nasze ciacho. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i zajadamy!


Życzę smacznego!



5 komentarzy:

  1. Czy odżywkę i pszenicę ekspandowaną można czymś zastąpić? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      odżywki dodawać nie musisz, możesz dać dwie łyżki więcej mąki kokosowej. Lecz proponuję dać dla lepszego smaku. Pszenicę możesz zastąpić orzechami, lecz ona nadaje ciastu bardzo fajny smak :)

      Usuń
  2. Hej :) ile wychodzi około kcal na kawałek ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :) mogłabyś polecić jakieś dobre białko smakowe (najlepiej właśnie o smaku białej czekolady)? Zależy mi żeby miało dobry skład

    OdpowiedzUsuń