Orzechowo-kokosowe ciasto
Czy mamy tutaj jakiś wielbicieli kokosa? Na pewno!
A czy mamy tutaj wielbicieli masła orzechowego? Na sto procent!
A kto nie kocha bananów? Hmm, ktoś by się na pewno znalazł.. Ale ja kocham, dlatego stworzyłam dla Was to cudeńko!
ps. uwaga, uzależnia..
Orzechowo-kokosowe ciasto bez pieczenia
SPÓD:- Płatki kukurydziane ( około 80 g )
- 150 g daktyli ( uprzednio namoczonych we wrzątku )
- 50 g płatków owsianych *
* ja je ominęłam, dlatego mój spód był za mało zbity
MASA:
- 2 x jogurt grecki po 200g
- 3 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady ( ja dałam biała czekolada-kokos )
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 6 łyżek wiórek kokosowych ( im więcej dacie tym bardziej kooookosowelove będzie :) )
- 3 łyżki erytrolu bądź innego słodzika ( można pominąć bądź dać mniej )
- 2,5 łyżeczki żelatyny
* Możemy dodać do masy również pszenicę ekspandowaną dla lepszej chrupkości bądź posiekane orzechy ( oczywiście nie blendujemy tego ) :)
DODATKI:
- 2 duże banany
- pszenica ekspandowana
- wiórki kokosowe
- gorzka czekolada
- masło orzechowe
WYKONANIE:
150 g daktyli moczymy we wrzątku ( około 15 minut ) Po namoczeniu daktyli blendujemy je z płatkami kukurydzianymi ( polecam dodawać płatki stopniowo ). * Dodajemy płatki owsiane i wykładamy dno foremki o średnicy około 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Żelatynę zalewamy wodą do jej przykrycia i odstawiamy do spęcznienia. Przygotowujemy masę. Blendujemy wszystkie składniki prócz żelatyny. Żelatynę w kubeczku wkładamy do rondelka z gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekamy aż wystygnie i dodajemy do masy. Wylewamy masę do naszej tortownicy wyłożonej daktylami z płatkami. Posypujemy wiórkami kokosowymi aż do pokrycia całej masy, kładziemy pokrojone banany lekko wciskając je do masy. Masło orzechowe ( nie umiem Wam wyliczyć ile potrzebujecie tego masła - około 5/6 łyżek mieszacie z ciepłą wodą i wylewacie na banany tak by rozłożyć je prawie równomiernie ) Posypujemy na wierzch pszenicą ekspandowaną. Pół tabliczki gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy nasze ciacho. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i zajadamy!
Życzę smacznego!
Czy odżywkę i pszenicę ekspandowaną można czymś zastąpić? ��
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńodżywki dodawać nie musisz, możesz dać dwie łyżki więcej mąki kokosowej. Lecz proponuję dać dla lepszego smaku. Pszenicę możesz zastąpić orzechami, lecz ona nadaje ciastu bardzo fajny smak :)
Hej :) ile wychodzi około kcal na kawałek ciasta? :)
OdpowiedzUsuńHej, niestety nie liczę kalorii :)
UsuńHej :) mogłabyś polecić jakieś dobre białko smakowe (najlepiej właśnie o smaku białej czekolady)? Zależy mi żeby miało dobry skład
OdpowiedzUsuń