Jogurtowe pancakes
Amerykańskie naleśniki w wersji mini
Pancakes - czyli amerykańskie naleśniczki podawane zazwyczaj z syropem klonowym bądź miodem. Uwielbiam z nimi kombinować, czasami nie wychodzą, ale zazwyczaj są skazane na sukces. Tak też było w przypadku jogurtowych placuszków - pyszne,wilgotne i rozpływające się w buzi naleśniki zaskoczą każdego! Przygotowanie zajmuje nam około 30 minut wraz z usmażeniem placuszków.
Składniki :
- 2 jajka
- pół łyżeczki pdp ( proszek do pieczenia )
- 3 łyżki mąki jaglanej ( bądź ryżowej, kukurydzianej lub owsianej )
- łyżeczka słodzika ( erytrol,ksylitol bądź stewia )
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie :
Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy ( polecam nierafinowany tłoczony na zimno, o intensywnym kokosowym zapachu ) , wylewamy łyżkę masy na jednego naleśniczka :) Smażymy z jednej i drugiej strony, można pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz