Carbonara z suszonymi pomidorami
Jestem wielką wielbicielką pysznej, idealnej kremowej carbonary.. Pamiętam, że będąc w Bułgarii jadłam najpyszniejszą carbonarę w życiu! Dziś przychodzę do Was z przepisem na błyskawiczną carbonarę z suszonymi pomidorami :)
Carbonara z suszonymi pomidorami (mała porcja dla dwóch osób)
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g boczku wędzonego
- garść makaronu spaghetti ( dopasuj do swoich potrzeb )
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
- sól i pieprz - na oko
- czarnuszka - na oko
- 4 sztuki dużych suszonych pomidorów ( kupuję słoiczki z pomidorami w lidlu )
Przygotowanie
- Boczek kroimy na cieniutkie paseczki, smażymy na patelni do zarumienienia
- Gotujemy makaron spaghetti al dente
- W miseczce mieszamy jajko, jogurt i przyprawy
- Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, płuczemy z oleju i kroimy na małą kosteczkę
- Do podsmażonego boczku dodajemy makaron, mieszamy przez kilka minut
- Makaron z boczkiem ustawiamy na średni ogień, dodajemy do niego nasz sos i mieszamy bez przerwy nie dopuszczając do ścięcia się jajka aż do uzyskania kremowej konsystencji
- Dorzucamy suszone pomidory i mieszamy jeszcze przez chwilę
- Zajadamy! Smacznego :)
W razie potrzeby większej porcji dodaj jeszcze jedno jajko, i 100 g jogurtu naturalnego. Dodaj trochę więcej przypraw.
![]() |
Świetny przepis na udany obiad.
OdpowiedzUsuń