Chrupiące ciasteczka tahini
Metoda prób i błędów...
Nie zliczę ile miałam podejść do kruchych i chrupiących ciasteczek... Były ich miliony - twierdziłam, że do ciastek to ja się kompletnie nie nadaję.. Były stracone składniki, tu zbyt dużo oleju, tu za mało mąki, tu za bardzo wilgotne.. Aż do dziś :D Jestem pewna, że będę więcej kombinować i zaskakiwać Was nowymi przepisami na pyszne ciacha! Poczyniłam coś mega pysznego ale i prostego w przygotowaniu! A mianowicie chrupiące ciasteczka tahini - czym jest właściwie tahini? To nic innego jak pasta sezamowa - którą uda się Wam stworzyć samemu w domu. Ja do ciasteczek użyłam kupionej od Primaviki. Na pewno wielu z Was już jej próbowało a jeśli nie to gorąco zachęcam do tego jeśli jesteście wielbicielami sezamu :)
CHRUPIĄCE CIASTECZKA TAHINI ( 15 dużych sztuk )
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek słodzika - u mnie erytrytol ( można dać więcej by były bardziej słodkie :) )
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 5-6 łyżek pasty sezamowej - tahini
- 80 ml płynnego mleczka kokosowego
- opcjonalnie : kropelki czekoladowe/pokrojona gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
- W misce zmieszaj wszystkie suche składniki : mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik, wiórki kokosowe, płatki migdałowe
- Dodaj do wymieszanych suchych składników jajko, rozpuszczony olej kokosowy, pastę sezamową
- Ugnieć wszystkie składniki dokładnie - powstała masa będzie sypka
- Do sypkiej masy dolewaj stopniowo mleczko kokosowe - masa powinna być zbita - lecz też nie ''za bardzo''. Powinna delikatnie się rozpadać
- Pozostaw w misce masę, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut
- Piekarnik rozgrzej w 180 stopniach góra/dół z termoobiegiem
- Wyłóż papier do pieczenia na blaszce
- Uformuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce ( możesz zwilżać delikatnie ręce wodą przed formowaniem każdej z nich )
- Gdy uformujesz już kulki z całego ciasta rozgnieć każdą kulkę delikatnie widelcem - być może będzie potrzeba przytrzymania ciastka by się nie rozpadło przed wyjęciem widelca
- Dodaj kropelki czekoladowe/pokrojoną gorzką czekoladę do ciastek
- Piecz 15-16 minut
Czym można zastąpić pastę?
OdpowiedzUsuńmoże być równie dobrze masło orzechowe - tylko takiej lejącej konsystencji :)
Usuń