Mini szarlotka z kremem i kruszonką
Okres jesienny to dla mnie czas na wypieki z użyciem jabłek czy gruszek. Tym razem padło na mini szarlotkę którą przygotujecie w 15 minut, resztę zrobi za Was piekarnik! :)
Składniki na spód:
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 żółtko
- 3 kropelki ulubionego aromatu ( u mnie brzoskwiniowy od Women's Best )
- łyżeczka słodzika ( u mnie erytrytol )
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- odrobina mleka
Wszystkie składniki oprócz mleka mieszamy bardzo dokładnie, dodajemy mleko by masa lekko połączyła się ze sobą. Kokilkę smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Z masy tworzymy kulkę i wykładamy ją do kokilki ugniatając.
Smażymy w rondelku na małym ogniu jedno średnie bądź duże jabłko pokrojone w kosteczkę z odrobiną cynamonu i odrobiną miodu. Gdy już ładnie podsmażymy nasze jabłka wkładamy je do lodówki i zabieramy się za robienie kruszonki.
Składniki na kruszonkę:
- 1,5 łyżki mąki owsianej
- pół łyżeczki słodzika
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- odrobina cynamonu
Mieszamy wszystko w naczyniu, kruszymy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół z termoobiegiem. Ostygnięte jabłka wykładamy do kokilki. Teraz nadszedł czas na przygotowanie 'kremu'.
Składniki na krem:
- 1 białko
- pół łyżeczki erytrytolu
Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy erytrytol. Wylewamy nasz krem na jabłka. Posypujemy kruszonką, dodajemy kawałki czekolady i pieczemy przez 28 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz