Puszyste pancakes

Jak zrobić puszyste naleśniczki? 

Każdy maniak gotowania po czasie kombinowania w kuchni ma takie coś, że wrzuci do naczynia kilka przypadkowych składników i wychodzi coś naprawdę pysznego. Chyba dzięki tym pankejkom polubiłam się z mąką ryżową :))

Składniki na 2 porcje po 8 naleśniczków :) 
 - szklanka mąki ryżowej
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- pół szklanki mleka kokosowego
- odżywka białkowa o smaku białej czekolady ( pycha!) - 2x30g
- 5 jajek
- pół szklanki jogurtu naturalnego dla puszystości

Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników. Gdyby masa była za gęsta to dodajemy odrobinę wody lub mleka kokosowego, gdyby była za mało zbita to dodajemy więcej mąki. Delikatnie mieszamy białko ze wszystkimi składnikami. Smażymy na małym ogniu okolo 1,5 minuty na jednej stronie. Ja smażę na oleju kokosowym :) 

Biała polewa >> białko o smaku białej czekolady wymieszane z mlekiem kokosowym
Do zrobienia kształtu użyłam mojej ukochanej patelni z biedronki. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz