Ciasteczko mocno czekoladowe z mikrofali




Jak zrobić pyszną czekoladową babeczkę z kubeczka? 

Kiedyś, pewnie jakoś dwa lata temu zobaczyłam na sklepowej półce babeczkę z kubeczka od słodkiej chwili, i te zalecające '1 minuta i gotowe'. No oczywiście, wszystko super, fajnie. Ale co jest głównymi składnikami takiej przyjemności? CUKIER . Mąka PSZENNA.Czyli to, od czego powinniśmy zdecydowanie trzymać się z daleka.  Robiąc taką przyjemność samemu chociaż wiemy co w niej się znajduje, i jesteśmy pewni jego składu.



 Bardzo czekoladowe ciacho :

- 1 jajko
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka syropu klonowego ( można zastąpić dowolnym słodzikiem )
- kakao ( dajecie ile chcecie, im więcej tym czekoladowe ciacho nam wyjdzie :> ) 
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( ja dałam akurat serek homogenizowany danio o smaku waniliowym )


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę ( wygląda jak mocno czekoladowy budyń *.* ) i wkładamy do mikrofali na 3,5-4 minuty. 

Takie proste, a jakie pyszne! Wystarczy pięć minut i gotowe! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz