Omlet a'la szarlotka
Czy jest tu ktoś kto nie lubi szarlotki? Ja uwielbiam - a najlepszą szarlotkę na świecie robi moja babcia! Aż miło na sercu się robi gdy przypomnę sobie jak za każdym razem namawia mnie do jej jedzenia! :)
OMLET A'LA SZARLOTKA
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej ( może być również owsiana, ryżowa, jaglana )
- 1 łyżka dowolnego słodzika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka cynamonu
- pół jabłka
PRZYGOTOWANIE
- Myjemy nasze jabłko
- Jabłko kroimy w kosteczkę
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
- W osobnej misce mieszamy żółtka, suche składniki i jogurt
- Patelnię smarujemy odrobiną oleju kokosowego, rozgrzewamy
- Do naszych zmieszanych składników dodajemy ubite białka, mieszając bardzo powoli by masa nie opadła ( najlepiej mieszać w jednym kierunku )
- Wylewamy masę na patelnię i przez chwilę smażymy na małym ogniu pod przykryciem
- Dodajemy do omleta pokrojone jabłko
- Posypujemy cynamonem
- Przewracamy na drugą stronę gdy omlet będzie już prawie ścięty
- Smacznego!
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńtak też smakuje :) polecam spróbować!
UsuńPycha dziś go zrobiłam na mące pszennej 2000 i zarąbisty wilgotny mmm polecam! 💪👍😋
OdpowiedzUsuń