Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem hummusowo-jogurtowym
Czy znajdzie się tu osoba nielubiąca zapiekanek bądź zapiekanek makaronowych? Podejrzewam, że większość z nas lubi czasami dogodzić swoim kubkom smakowym. Jeśli tu jesteś to pewnie jesteś również miłośnikiem hummusu :) Moje pierwsze doświadczenia z nim nie były zbyt przyjemne - po prostu mi nie posmakował. A teraz? Mniam! Jednak wybieram hummus o smaku paprykowym :)
Składniki :
- 1 duża papryka ( można dać więcej )
- kilka sztuk pieczarek
- 1 cebula
- ser mozarella ( jedna kulka )
- ser żółty starty ( do posypania góry zapiekanki )
- 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 2 duże łyżki hummusu
- mały jogurt naturalny
- pierś z kurczaka ( ja dałam około 550 g )
- przyprawy : curry, pieprz, sól himalajska, czarnuszka
Wykonanie :
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie bądź oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy na patelnię, smażymy a następnie dusimy przez kilka minut. Makaron penne gotujemy z odrobiną soli, odcedzamy. Wykładamy połowę na dno naczynia żaroodpornego. Połowę podsmażonych warzyw wykładamy na makaron i zabieramy się do przygotowania sosu. Dwie duże łyżki hummusu mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz czarnuszką. Mieszamy i dodajemy pokrojoną mozzarellę w małą kosteczkę. Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy curry, solą i pieprzem, następnie podsmażamy na oliwie bądź oleju. Podsmażonego kurczaka wykładamy jako następną warstwę, następnie drugą część warzyw. Przygotowany sos wylewamy na kurczaka i przysłaniamy drugą częścią makaronu. Startym serem posypujemy makaron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach na 27-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz