Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem hummusowo-jogurtowym



Czy znajdzie się tu osoba nielubiąca zapiekanek bądź zapiekanek makaronowych? Podejrzewam, że większość z nas lubi czasami dogodzić swoim kubkom smakowym. Jeśli tu jesteś to pewnie jesteś również miłośnikiem hummusu :) Moje pierwsze doświadczenia z nim nie były zbyt przyjemne - po prostu mi nie posmakował. A teraz? Mniam! Jednak wybieram hummus o smaku paprykowym :)




Składniki : 

  • 1 duża papryka ( można dać więcej )
  • kilka sztuk pieczarek 
  • 1 cebula
  • ser mozarella ( jedna kulka )
  • ser żółty starty ( do posypania góry zapiekanki )
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 2 duże łyżki hummusu 
  • mały jogurt naturalny 
  • pierś z kurczaka ( ja dałam około 550 g ) 
  • przyprawy : curry, pieprz, sól himalajska, czarnuszka 

Wykonanie :


Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie bądź oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy na patelnię, smażymy a następnie dusimy przez kilka minut.  Makaron penne gotujemy z odrobiną soli, odcedzamy. Wykładamy połowę na dno naczynia żaroodpornego. Połowę podsmażonych warzyw wykładamy na makaron i zabieramy się do przygotowania sosu. Dwie duże łyżki hummusu mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz czarnuszką. Mieszamy i dodajemy pokrojoną mozzarellę w małą kosteczkę. Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy curry, solą i pieprzem, następnie podsmażamy na oliwie bądź oleju. Podsmażonego kurczaka wykładamy jako następną warstwę, następnie drugą część warzyw. Przygotowany sos wylewamy na kurczaka i przysłaniamy drugą częścią makaronu. Startym serem posypujemy makaron i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach na 27-30 minut. Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz